Soğuk sıkım zeytinyağı, günümüzde polifenol değerleri açısından en kaliteli zeytinyağıdır. Bu yöntemle birlikte zeytin hamuru sabit olarak maksimum 26 derecede tutularak zeytinyağı elde edilir. Bu da zengin besin içeriğinin kaybolmamasını, direkt olarak dalından koparıldığı zenginliğe eşdeğer olmasını sağlamaktadır. 26 derecenin üstündeki sıcaklıklarda “soğuk sıkım” ibaresi kullanılamaz.
Soğuk sıkım zeytinyağının üretilmesi için ilk olarak zeytinler yıkanma sürecinden geçer. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte kırılma süreci başalar. Kırılan zeytinler hamur haline getirilir. Tam da bu süreçte bir sıcaklık uygulaması yapılmaktadır. Burada eğer sıcaklık maksimum 26 dereceye kadar sabit tutulursa, soğuk sıkım zeytinyağı elde edilmiş olur.